Η Μάνη είναι η περιοχή της Πελοποννήσου στην οποία, κατά την αρχαία Ελλάδα, βρισκόταν η αρχαία πόλη Πύρριχος ή Κάβαλλος που απείχε 6 χιλιόμετρα από την Αρεόπολη, θέση στην οποία υπάρχει ακόμα και σήμερα το χωριό Πύρριχος.
Στα χρόνια της τουρκοκρατίας η Μάνη παρέμεινε απάτητη ενώ η λοιπή Ελλάδα βρισκόταν κάτω από τον τουρκικό ζυγό, ενώ κατά την Επανάσταση οι Μανιάτες απέκρουσαν την απόβαση του Ιμπραήμ στη Μάνη. Το γεγονός ότι δεν υποτάχθηκε άμεσα στους Οθωμανούς είχε ως αποτέλεσμα να καταφεύγουν στη Μάνη κάτοικοι από τουρκοκρατούμενες περιοχές.
Σήμερα η ιστορική αυτή περιοχή της Πελοποννήσου η Μάνη, μια ονομασία που προέρχεται από την αρχαία λέξη μανός που σημαίνει τόπος χωρίς βλάστηση, εκτείνεται από τον Ταύγετο μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, το νοτιότερο άκρο της βαλκανικής χερσονήσου μεταξύ του Λακωνικού και του Μεσσηνιακού κόλπου, σε σπήλαιο του οποίου υπήρχε σύμφωνα με τον Παυσανία το νεκρομαντείο του Ποσειδώνα που ήταν η πύλη εισόδου στον κάτω κόσμο, στον Άδη.
Γεωγραφικά διακρίνεται στην Ανατολική ή προσηλιακή Μάνη, που βλέπει προς τον Λακωνικό κόλπο και στη Δυτική ή αποσκιερή Μάνη, που βλέπει στο Μεσσηνιακό κόλπο, ενώ στα βόρεια της Δυτικής Μάνης, βρίσκεται η Μεσσηνιακή Μάνη, ή Έξω Μάνη.
Από το 2011, η περιοχή της Μάνης αποτελείται διοικητικά από το δήμο Δυτικής Μάνης, που έχει έδρα την Καρδαμύλη και ανήκει στην περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας, και το δήμο Ανατολικής Μάνης που ανήκει στην περιφερειακή ενότητα Λακωνίας και έχει έδρα το Γύθειο και ιστορική έδρα την Αρεόπολη.
Το γεγονός ότι από τους 118 οικισμούς της Πελοποννήσου που έχουν χαρακτηριστεί επίσημα παραδοσιακοί οι 98 βρίσκονται στη Μάνη οφείλεται στα ιδιαίτερα παραδοσιακά μανιάτικα αρχιτεκτονικά στοιχεία.
Το όμορφο και επιβλητικό ανάγλυφο της Μάνης, με τους πύργους, τα κάστρα, τις βυζαντινές εκκλησίες και τους όμορφους κόλπους, προσελκύουν πολλούς επισκέπτες τόσο από την υπόλοιπη Ελλάδα όσο κι από το εξωτερικό.